DILLUNS DE LA SETMANA XX DURANT L'ANY / I


Lectura primera Jt 2,11-19
El Senyor els donà jutges, però tampoc no en feien cas
Lectura del llibre dels Jutges
En aquells dies, els israelites ofenien el Senyor amb el seu comportament: adoraven els Baals, abandonaven el Senyor, el seu Déu, que els havia fet sortir del país d'Egipte, anaven darrere els déus dels pobles dels encontorns i els adoraven. Així disgustaven el Senyor. L'abandonaren per adorar els Baals i les Astartés. Llavors el Senyor, indignat contra Israel, els deixà caure en mans dels saquejadors i dels enemics que els envoltaven, i no eren capaços de desfer-se'n. En qualsevol empresa, la mà del Senyor es posava contra ells, tal com el Senyor els havia amenaçat i jurat solemnement. Es trobaren en una situació molt desgraciada.
El Senyor els donà jutges que els salvaven dels saquejadors, però tampoc feien cas dels jutges i continuaven anant a d'altres déus i adorant-los. S'havien apartat ràpidament del camí que seguien els seus pares, homes encara obedients als manaments del Senyor: ells no l'obeïen pas. Moltes vegades el Senyor els donava un jutge, l'afavoria durant tota la vida perquè salvés el poble dels seus enemics: el Senyor s'havia compadit d'ells en veure'ls gemegar sota el pes dels opressors. Però així que el jutge moria, tornaven a fer pitjor que els seus pares i altre cop seguien altres déus, els adoraven i es prosternaren davant d'ells. No sortien mai del seu mal camí i de les seves pràctiques perverses.

Salm responsorial 105,34-35.36-37.39-40.43ab i 44 (R.: 4a)
No van exterminar els pobles del país,
tal com el Senyor els ho havia ordenat,
es van emparentar amb els idòlatres
i es contagiaren dels seus costums.

R. Per l'amor que teniu al vostre poble,
recordeu-vos de nosaltres, Senyor.

Donaren culte als ídols,
caigueren als seus paranys,
immolant als dimonis
els fills i les filles. R.

Es deshonraren amb les seves pràctiques,
es prostituïren amb les seves maldats,
i el Senyor es disgustà amb el seu poble,
avorrí la seva heretat. R.

Quantes vegades els alliberà el Senyor!
Però ells s'obstinaven en les seves actituds.
En veure'ls en la desgràcia,
en sentir el seu plany,
se'ls mirà compassivament. R.

Al·leluia Mt 5,3
Feliços els pobres en l'esperit:
el Regne del cel és per a ells.

Evangeli Mt 19,16-22
Si vols ser perfecte,
ves a vendre tot el que tens, i tindràs un tresor en el cel
Lectura de l'evangeli segons sant Mateu
En aquell temps, un jove anà a trobar Jesús i li digué: «Mestre, què hauria de fer de bo per obtenir la vida eterna?» Jesús li contestà: «Per què em preguntes què és bo? Un de sol és bo. Si vols entrar a la vida, compleix els manaments». Ell li preguntà: «Quins?» Jesús digué: «No matar, no cometre adulteri, no robar, no declarar en fals contra un altre, honrar el pare i la mare, i estimar els altres com a tu mateix». El jove li respon: «Tot això ja ho he complert. Què em falta fer?» Jesús li diu: «Si vols ser perfecte, ves a vendre tot el que tens i dona-ho als pobres, i tindràs un tresor guardat en el cel. Després torna i vine amb mi». Quan aquell jove sentí aquesta resposta, se n'anà tot trist, perquè era molt ric.