DISSABTE DE LA SETMANA II DURANT L'ANY / II


Lectura primera 2S 1,1-4,11-12.17a.19.23-27
Ah, com han caigut els valents!
Comença el segon llibre de Samuel
Després de la mort de Saül, David, tornant de la seva campanya contra els amalequites, va quedar-se dos dies a Siqueleg. El tercer dia, arribà un home de l'exèrcit de Saül, amb els vestits esquinçats i els cabells bruts de pols. Quan arribà davant David es prosternà als seus peus amb el front a terra. David li preguntà: «D'on vens?» Ell respongué: «Soc un fugitiu de l'exèrcit israelita». David li demanà: «Explica'm què ha passat». Ell digué: «Tots els combatents hem fugit i molts han mort. També han mort Saül i el seu fill Jonatàs».
Llavors David s'esquinçà els vestits i tots els seus homes feren igual. Ploraren i dejunaren fins al vespre, en senyal de dol, per Saül, pel seu fill Jonatàs i per tots els del poble del Senyor, de la casa d'Israel, que havien caigut morts a la guerra. I David els planyia amb aquest cant de dol: «Israel, a la teva serralada ha mort el bo i millor. Ah, com han caigut els valents! Saül i Jonatàs, que s'estimaven tendrament, ni en la vida ni en la mort no s'han separat, més lleugers que les àguiles, més forts que els lleons! Ploreu, dones d'Israel; ploreu per Saül, que us vestia d'escarlata i de teles fines, i us guarnia d'or els vestits. Ah, com han caigut els valents, en ple combat! Jonatàs ha mort a la teva serralada. Germà meu Jonatàs, que tant m'encisaves. Quina pena tinc per tu! El teu amor era més meravellós que el de les enamorades. Ah, com han caigut els valents, i han sucumbit les bones armes!»

Salm responsorial 79,2-3.5-7 (R.: 4b)
Pastor d'Israel, escolteu-nos,
vós que guieu corn un ramat els fills de Josep.
Vós que teniu querubins per carrossa,
resplendiu davant d'Efraïm,
de Benjamí i de Manasés;
desvetlleu el vostre poder,
veniu a salvar-nos.

R. Senyor, feu-nos veure
la claror de la vostra mirada,
i serem salvats.

Senyor, Déu de l'univers,
fins quan estareu irritat
mentre us suplica el vostre poble?
Ha de pastar amb llàgrimes el seu pa,
ha de beure a glops els seus plors.
Ens heu deixat a les disputes dels veïns,
els enemics es riuen de nosaltres. R.

Al·leluia Cf. Fets 16,14b
Obriu, Senyor, el nostre cor
perquè escoltem atentament
les paraules del vostre Fill.

Evangeli Mc 3,20-21
Deien que Jesús havia perdut el seny
Lectura de l'evangeli segons sant Marc
En aquell temps, Jesús entrà a casa amb els deixebles, i tornà a reunir-s'hi tanta gent que no els quedava temps ni de menjar. Quan els seus sentiren dir el que feia hi anaren per endur-se'l perquè deien que havia perdut el seny.