DIVENDRES DE LA SETMANA XXVII DURANT L'ANY / I

Lectura primera Jl 1,13-15;2,1-2
El dia del Senyor és un dia fosc i tenebrós
Lectura de la profecia de Joel
Vestiu-vos de dol i planyeu-vos, sacerdots, lamenteu-vos els qui oficieu a l'altar. Entreu i passeu les nits sobre un aspre sac, sacerdots, perquè en el temple del nostre Déu s'han estroncat les ofrenes i les libacions. Anuncieu un dejuni, convoqueu un aplec de penitència, reuniu els notables i tots els habitants del país al temple del Senyor, el vostre Déu, i aixequeu un clam al Senyor. «Ah, quin dia! El dia del Senyor és a prop, arriba com la devastació enviada per Saddai».
Toqueu el corn a Sió, doneu l'alarma a la meva muntanya sagrada; que tremolin els habitants del país, perquè arriba el dia del Senyor, ja és aquí: és un dia fosc i tenebrós, un dia d'espessa nuvolada. S'escampen com sutge per les muntanyes exèrcits nombrosos, incomptables. Mai no s'havia vist una invasió com aquesta, ni se'n veurà cap més en les generacions vinents.

Salm responsorial 9,2-3.6 i 16.8-9 (R.: 9a)
Us donaré gràcies, Senyor, amb tot el cor,
contaré totes les vostres meravelles,
saltaré de goig í ho celebraré,
cantaré al vostre nom, oh Altíssim.

R. El Senyor judicarà tot el món amb justícia.

Heu reprimit els descreguts i exterminat l'impiu,
n'heu esborrat els noms per sempre més.
Els pagans s'han enfonsat
a la fossa que han fet,
han quedat presos
a la trampa que havien parat. R.

Però el Senyor té sempre a punt
el tribunal per al judici.
Judicarà tot el món amb justícia,
decidirà amb raó els plets dels pobles. R.

Al·leluia Jo 12,31b.32
Ara el sobirà d'aquest món serà expulsat,
diu el Senyor;
i jo, quan seré enlairat damunt la terra,
atrauré tothom cap a mi.

Evangeli Lc 11,15-26
Si jo trec els dimonis pel poder de Déu,
és que el Regne de Déu ja és aquí amb vosaltres
Lectura de l'evangeli segons sant Lluc
En aquell temps, després que Jesús hagué tret un dimoni, alguns de la gent deien: «Aquest treu els dimonis pel poder de Beelzebul, el rei dels dimonis».
D'altres, li demanaven que demostrés, amb un senyal del cel, que venia de Déu.
Jesús, coneixent el que pensaven, els digué: «Tot reialme dividit en faccions que lluiten entre elles quedarà desolat, i tota família dividida s'ensorrarà. Igualment si el Regne de Satanàs s'ha dividit en faccions, com podrà durar? Si jo, doncs, treia els dimonis pel poder de Beelzebul, tal com vosaltres esteu dient, els vostres fills, amb quin poder els traurien? Per això ells mateixos seran els vostres jutges. Però si jo trec els dimonis pel poder de Déu, és que el Regne de Déu ja és aquí amb vosaltres. Mentre un guerrer valent i ben armat guarda el recinte de casa seva, tots els seus béns estan segurs. Però si l'ataca un altre de més valent, un cop l'ha derrotat, li pren tot l'armament que el feia invencible, i en reparteix les despulles. Els qui no van a favor meu van en contra, els qui no m'ajuden a recollir escampen. L'esperit maligne, quan surt d'un home, vaga pels ermots, buscant lloc de repòs. Veient que no en troba, es diu a si mateix: "Me'n tornaré a la casa d'on vaig sortir". Quan hi arriba, la troba endreçada i escombrada. Aleshores se'n va a buscar uns altres esperits pitjors que ell, entren en aquell home i s'hi queden. Al final, l'estat d'aquell home és pitjor que abans».