DIVENDRES DE LA SETMANA XIII DURANT L'ANY / II


Lectura primera Am 8,4-6.9-12
Enviaré fam al país, no de pa,
sinó de sentir la paraula del Senyor
Lectura de la profecia d'Amós
Escolteu això, vosaltres que us abraoneu sobre els pobres per anorrear els desvalguts del país, vosaltres que dieu: «Quan haurà passat la festa de la lluna nova per poder vendre queviures! Quan haurà passat el dissabte per poder obrir els graners! Vendrem el gra amb mesures més petites i, per cobrar, pesarem la moneda amb pesos més grans. Farem trampa amb les balances i vendrem el rebuig barrejat amb el gra. Per tenir un esclau, comprarem amb diners gent necessitada, amb un parell de sandàlies comprarem un pobre».
«Aquell dia, diu l'oracle del Senyor, faré pondre el sol en el punt més alt, durant les hores de claror quedarà fosca la terra; canviaré en dol les vostres festes i en lamentacions els vostres cants; tothom s'arrencarà els cabells en senyal de dol i es vestirà amb sac negre; serà un dol com per un fill únic, acabarà com els dies més amargs. Venen dies, diu l'oracle del Senyor, que jo enviaré fam al país: no fam de pa ni set d'aigua, sinó de sentir la paraula del Senyor». Emigraran de les terres del sud a les de ponent, de les del nord a les de llevant, aniran errant a buscar la paraula del Senyor, però no la trobaran.

Salm responsorial 118,2.10.20.30.40.131 (R.: Mt 4,4)
Feliços els homes que guarden el pacte
i busquen el Senyor amb tot el cor.

R. L'home no viu només de pa;
viu de tota paraula que surt de la boca de Déu.

Us he buscat amb tot el cor,
no deixeu que m'aparti dels manaments. R.

La meva ànima està assedegada
de sentir a cada moment
les vostres sentències. R.

He escollit els camins de veritat,
i he admès les vostres sentències. R.

Mireu com estimo els vostres preceptes,
doneu-me la vida, vós que sou just. R.

Obro els llavis i aspiro amb delit:
m'agraden tant els vostres manaments! R.

Al·leluia Mt 11,28
Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats;
jo us faré reposar, diu el Senyor.

Evangeli Mt 9,9-13
El metge, no el necessiten els qui estan bons;
el que jo vull és amor, i no ofrena de víctimes
Lectura de l'evangeli segons sant Mateu
En aquell temps, Jesús, tot passant, veié un home, que es deia Mateu, assegut al lloc on recapten impostos, i li digué: «Vine amb mi». Ell s'aixecà i se n'anà amb Jesús. Després, mentre era a taula a casa seva, altres publicans i pecadors es posaren també a taula amb Jesús i els seus deixebles. Els fariseus se n'adonaren i deien als deixebles: «Per què el vostre mestre menja amb publicans i pecadors?» Ho sentí Jesús i els digué: «El metge, no el necessiten els qui estan bons, sinó els malalts. Aneu a aprendre què volen dir aquelles paraules: "El que jo vull és amor, i no ofrena de víctimes". No he vingut a cridar els justos, sinó els pecadors».